ANALIZA ŠTRAJKOVA I PROTESTA U 2015. GODINI

14. decembar 2013  •    Opširnije

Analizirajući podatke o broju štrajkova, organizatorima štrajka, zahtevima štrajkača, vremenu trajanja i načinu okončanja štrajka, možemo zaključiti da su osnovni razlozi štrajka ekonomsko-socijalne prirode. Mnogi štrajkovi su u toku 2015. godine bili organizovani kod poslodavaca koji i inače ne rade i ne ostvaruju profit, te je i mogućnost pritiska štrajkača na poslodavce minimalna ili nikakva. Poslodavac nije zainteresovan da zadrži zaposlene koji su u štrajku (protestu), te često dolazi i do masovnih otpuštanja.
Karakteristika štrajkova u 2015. godini je ta da su mnogi od njih prerasli u proteste zaposlenih koji su se odvijali van kruga fabrike – odnosno mesta rada. Karakteristično za 2015. godinu je i da je veliki broj štrajkova organizovan u privatizovanim preduzećima upravo zbog loše privatizacije. Posledica nekih štrajkova je i raskid ugovora o privatizaciji. Takođe, u ovoj godini protestvovali su i sindikati pojedinih sektora u kojima je učestvovao veliki broj radnika. Karakteristično je da je, kao i poslednjih godina, najveći broj zateva štrajkača bio usmeren na ostvarivanje elementarnih prava zaposlenih i da su problemi povezani: izostanak isplate zarada, loša privatizacije, neuplaćivanje doprinosa, smanjenje plata...
U ovom periodu protestvovali su prosvetni radnici, naučnici radnici, poljoprivrednici, policajci, rudari, novinari, radnici komunalnog sektora i radnici Telekoma Srbije. Pored velikih sistema, u protestima i štrajkovima bilo je i pojedinačnih preduzeća.
Gradovi gde su održani štrajkovi i protesti su: Sombor, Šabac, Novi Sad, Beograd, Kragujevac, Vranje, Niš, Čačak, Bajina Bašta, Valjevo, Ljig, Mali Zvornik, Kruševac, Aranđelovac, Vladičin Han, Užice, Smederevska Palanka, Sremska Mitrovica, Novi Pazar, Vrnjačka Banja, Vlasotince, Subotica,Prokuplje, Ivanjica, Pirot,Paraćin, Leskovac, Ada i Veliko Gradište.

Štrajkovi 2015. godina

 1. Industrija motora Rakovica – Beograd
 2. Jagodinska pivara – Jagodina
 3. Aha mura Prvi maj – Pirot
 4. Vestern turist – Ivanjica
 5. Mitrosrem – Sremska Mitrovica
 6. JKP Gradac – Tutin
 7. JKP Gorica – Niš
 8. JKP Stan – Novi Sad
 9. Dom zdravlja – Ćuprija
 10. Štrajk prosvetnih radnika - Srbija
 11. Udruženje sindikata penzionera – Beograd
 12. Šumadija sajam – Kragujevac Informatika – Novi Sad
 13. Bivši radnici kragujevačke Zastave – Kragujevac
 14. Milan Toplica – Prokuplje
 15. FAP – Priboj
 16. JKP Čistoća – Kragujevac
 17. Graničar – Gakovo
 18. Agroživ – Žitište
 19. Fabrika hleba i mleka – Vranje
 20. Agroseme Panonija - Subotica
 21. Centar za strana žita - Kragujevac
 22. Ratko Mitrović – Beograd
Protesti 2015. godina
 1. Predstavnici sindikata novinara Srbije (SINOS) i profesionalnog udruženja novinara Srbije (PROUNS) – Beograd
 2. Protest osoba sa invaliditetom – Beograd
 3. Sindikat nauke Srbije - Beograd
 4. Sindikat Telekoma – Beograd
 5. Poljoprivrednici
 6. Policija
 7. Bivši radnici niških društvenih firmi mašinske i elektronske industrije „Građevinar“ i „Đuka Dinić
 8. Boreli – Sombor
 9. Leteks – Leskovac
 10. JP Niška televizija – Niš
 11. Fabrika stakla – Paraćin
 12. BIP – Beograd

ŠTRAJKOVI I PROTESTI U SRBIJI 2013.

30. decembar 2013  •    Opširnije

Privreda Republike Srbije nije bez problema. Znatan broj privatizacionih ugovora je raskinut ili je postupak u toku (preko 600 preduzeća). Restrukturiranje značajnih privrednih sitema nije završeno. Kod određenog broja privrednih subjekata prisutna je nelikvidnost i nedostatak obrtnih sredstava. I pored uspešne žetve i povoljne godine, kada su prinosi u pitanju, u poljoprivrednoj proizvodnji su i dalje prisutni dispariteti između cene proizvodnje i otkupne cene, što sa svoje strane stvara neizvesnost u pogledu strukture i površina koje treba da budu zasejane u narednoj godini. Pad cena proizvoda kod kojih je Srbija značajan izvoznik na svetskom tržištu (kao što je malina), stvorilo je nezadovoljstvo kod potrošača, imajući u vidu da se izvoz odvija preko malog broja preduzeća koja raspolažu dovoljnim kapacitetima hladnjača. Svedoci smo bili problema sa kvalitetom kukuruza, mleka i mlečnih proizvoda, i td. Sve se ovo odrazilo i na položaj zaposlenih.
Od januara do decembra 2013. godine, zaposleni su iskazali svoje nezadovoljstvo kroz 10 protesta i 55 štrajkova u kojima je učestvovalo preko 45.000 radnika.
U prvoj polovini godine bio je relativno manji broj štrajkova u kojima je učestvovao znatan broj zaposlenih.
Samostalni sindikat putara Srbije tražio je da se razreši problem 26 putarskih preduzeća u kojima je štrajkovalo 10.000 zaposlenih, što je u osnovi i dalje prisutan problem i pored toga što su sudski organi pristupili procesuiranju poznatog procesa vezanog za protivpravno otuđivanje imovine, neplaćanja fiskalnih obaveza, i td.
Samostalni sindikat građevinarstva i IGM-a Srbije je imao jednočasovni štrajk upozorenja u kome je učestvovalo 25.000 radnika, kako bi ukazali na sistemske probleme prisutne u građevinskoj industriji, oličene u nepovoljnim uslovima privređivanja, kada je domaća industrija u pitanju, u nepovoljnom zakonskom okviru i tretiranju domaćih preduzeća kada su u pitanju javne nabavke i infrastrukturni projekti, a sa druge strane izostanku kreditne podrške kada su u pitanju izvozni poslovi odnosno gradnja na trećim tržištima.
Pored toga, protestvovali su i drugi sindikati, kao što je Samostalni sindikat nauke.
Kod određenog broja javnih preduzeća, ispostavio se problem finansiranja delatnosti usled restriktivnog obima raspoloživih budžetskih sredstava lokalnih samouprava. Tako su npr. u štrajkku bila javna komunalna preduzeća Velikog Gradišta, Vrnjačke Banje, Vlasotinca, Novog Pazara, Novog Sada, Smederevske Palanke, i td.
Posledice loših i neuspešnih privatizacija osećale su se i u 2013. godini. U štrajku su bili zaposleni „Želvoz“ Smederevo, „Jumko“ Vranje, „Ratko Mitrović“ Beograd, „Granit“ Peščar, „Elektroporcelan“ Arađelovac, „Župa“ Kruševac, „Autosaobraćaj“ Kragujevac, i td.
Posledice neodgovarajućeg restrukturiranja preduzeća koja predugo traju, u pojedinim slučajevima i 12 godina, dovele su do radikalnog iskazivanja nezadovoljstva i štrajka radnika FAP Priboj (de je došlo i do blokade puteva), štrajka građu, i td.
Preostali zaposleni u Elektronskoj industriji Niš, koja je devastirana i gde proizvodnja praktično ne postoji, nastojali su da protestom ukažu na potrebu da se preduzmu mere kako bi u mogućem obimu Srbija dobila elektronsku industriju bez koje nema modernizacije ni razvoja drugih proizvodnih i uslužnih grana.
Ukupno gledano, u preduzećima u kojima se štrajkovalo i gde su zaposleni iskazivali protestom svoje nezadovoljstvo postojećim stanjem, u prvom planu je bio zahtev za stvaranjem uslova za proizvodnju, da se preduzeća konsoliduju na način koji će im obezbediti kadrovske i tehničke uslove, sa ciljem da mogu uspešno nastupati na tržištu, a za šta je između ostalog potrebna i bankarska podrška.
U osnovi leže i zahtevi za ostvarivanje i drugih radnih prava kao što je pravo na zaradu, bezbedne uslove rada, sindikalno organizovanje.
Najčešći zahtevi štrajkača bili su usmereni, na prvom mestu, na isplate zarada koje su kasnile po više meseci pa i godina, povezivanje radnog staža, uplatu pripadajućih doprinosa za penzijsko i invalidsko osiguranje, zdravstveno osiguranje, osiguranje za slučaj nezaposlenosti, overu zdravstvenih knjižica, kao i ostvarenje drugih pripadajućih prava vezanih za primanja kao što je isplata naknade za ishranu, naknade za prevoz, regresa, službenih putovanja i dr.
Na drugom mestu su zahtevi vezani za potpisivanje kolektivnog ugovora i poštovanje radnih i socijalnih prava zaposlenih, kao i postupanje po donetim izvršnim sudskim presudama.
Zaposleni su jasno istakli svoje zahteve da se obustave nezakonite i nelegalne radnje, spreči protivpravno otuđenje imovine, korupcija i nelegalno prisvajanje.
Karakteristično je da je najveći broj zahteva usmeren na ostvarivanje elementarnih prava zaposlenih i da su problemi povezani: izostanak isplate zarada, nepostojanje proizvodnje, loše upravljanje, nekvalitetan proizvodni program, nepoštovanje kolektivnog ugovora i ugovora o privatizaciji, sindikalnih prava, i td.
Preduzeća u restrukturiranju su opterećena dugovanjima i drugim tehničko-tehnološkim problemima.
Zaposleni u preduzećima koja su štrajkovala, traže da se obezbedi zakonski, tehnički i finansijski ambijent, koji će im omogućiti da ostvare i prime svoje zarade, da im se uplate pripadajući doprinosi za penzijsko, zdravstveno i osiguranje od nezaposlenosti, tržištnost i profitabilnost proizvodnih programa, kako bi sa određenom izvesnošću mogli da računaju na svoju i porodičnu socijalnu sigurnost.
Ukoliko država ne preduzme odgovarajuće mere na planu unapređenja poslovnog ambijenta, poboljšanje zakonske regulative, stvaranje razvojnih finansijskih institucija, davanje kreditne podrške, stručanog i kvalifikovanog menadžmenta, standarda kvaliteta i ostalih pretpostavki za konkurentan nastup na stranom i domaćem tržištu za očekivati je da zaposleni i u buduće štrajkovima iskazuju svoje krajnje nezadovoljstvo radnimi socijalnim položajem.
Gradovi gde su održani štrajkovi i protesti su: Sombor, Šabac, Novi Sad, Beograd, Kragujevac, Vranje, Niš, Čačak, Bajina Bašta, Valjevo, Ljig, Mali Zvornik, Kruševac, Aranđelovac, Vladičin Han, Užice, Smederevska Palanka, Novi Pazar, Vrnjačka Banja, Vlasotince, Subotica, Ada i Veliko Gradište.
Štrajkovi i protesti održani su u : metalskoj industriji, građevinskoj industriji, poljoprivredi, hemiji, nauci, putnoj privredi, obrazovanju, kulturi, tekstilnoj industriji i komunalnom sektoru.
Lista štrajkova:

  1. Fabrika Akumulatora – Sombor (200 radnika učestvovalo u štrajku)
  2. Samostalni sindikat putara Srbije – 26 putarskih preduzeća u štrajku (10.000 zaposlenih u štrajku)
  3. VSI – Veterinarski specijalistički institut – Šabac (22)
  4. Novitet – Novi Sad
  5. BD Agro – Dobanovci
  6. Centar za strana žita – Kragujevac (44)
  7. Rudari Zajača – Beograd (50)
  8. Jumko – Vranje (500)
  9. Srbijatrans – Niš (30)
  10. Cer – Čačak
  11. Samostalni sindikat građevinara Srbije – jednočasovni štrajk upozorenja (25.000 građevinskih radnika stupilo je u jednočasovni štrajk upozorenja u preduzećima širom Srbije)
  12. Izolacija – Beograd
  13. Projektomontaža – Beograd
  14. Ratko Mitrović – Beograd
  15. Elektroizgradnja – Bajina Bašta
  16. Valjevo put – Valjevo
  17. Granit Peščar – Ljig
  18. Ravnaja – Mali Zvornik
  (Izolacija, Projektomontaža, Ratko Mitrović, Elektroizgradnja, Valjevo put, Granit Peščar, Ravnaja, ukupno 1.800 ranika je učestvovalo u štrajku)
  19. Kruševac put – Kruševac
  20. Trajal – Kruševac (1.631)
  21. Elektrporcelan – Aranđelovac (248)
  22. Betonjerka – Vladičin Han
  23. JKP Standard – Veliko Gradište (80)
  24. JKP Vodovod – Vlasotince (70)
  25. JKP Beli Izvor – Vrnjačka Banja (270)
  26. JKP Niskogradnja – Kragujevac (290)
  27. JKP Vodovod i kanalizacija – Novi Pazar (670)
  28. JKP Čistoća – Novi Pazar
  29. JKP Stan – Novi Sad (300)
  30. JKP Vodovod i kanalizacija – Novi Sad (700)
  31. JKP Mikulja – Smederevska Planaka (250)
  32. JKP Niskogradanja – Užice (180)
  33. JKP Put
  34. Župa – Kruševac (27 radnika u štrajkuju glađu)
  35. Šumadija Des – Kragujevac (22)
  36. Rudnik Lece – Medveđa
  37. Litostroj Potisje – Ada
  38. Fap – Priboj (jedan radnik štrajkovao glađu)
  39. Pozorište na terazijama – Beograd
  40. Mlekara Subotica – Subotica
  41. Zastava Kovačica – Kragujevac (300)
  42. PKB – Beograd
  43. PIK – Zemun
  44. Autosaobraćaj – Kragujevac 500 – blokada puteva
  45. Želvoz - Smederevo
  46. Jugoprevoz – Kovin 47. Fap – Priboj – blokada puteva
  48. Bemako – Valjevo
  49. Zastavina fabrika Automobila – bivši zaposleni organizovali štrajk - Kragujevac
  50. Zastava Kamioni - bivši zaposleni organizovali štrajk – Kragujevac
  51. Fabrika vagona – Kraljevo
  52. Zorka transport – Šabac
  53. Nisal – Niš
  54. Fam farma – Kraljevo
  55. Zvezda – Kruševac
Lista protesta:
  1. Zastava Oružje – Kragujevac – (1.000)
  2. Unija sindikata prosvetnih radnika
  3. Samostalni sindikat nauke Srbije (2.000)
  4. Elektronska industrija – Niš
  5. AD Tigar - Pirot
  6. Galenika – Beograd
  7. IMK 14. Oktobar – Kruševac
  8. Konfekcija „Zvezda“ – Kruševac
  9. Fabrika ulja – Kruševac – 134
  10. Direkcija za izgradnju – Novi Pazar

ŠTRAJKOVI I PROTESTI U SRBIJI DO JULA 2013.

23. jul 2013  •    Opširnije

U periodu od januara do jula 2013. godine bilo je 48 uličnih aktivnosti, od toga 42 štrajka i 6 protesta, u kojima je učestvovalo preko 45. 000 radnika. Većina štrajkova i protesta bila je u pojedinačnim preduzećima u određenim gradovima, mada je bilo i strukovnih štrajkova koji su obuhvatili pojedine grane.
Gradovi gde su održani štrajkovi i protesti su: Sombor, Šabac, Novi Sad, Beograd, Kragujevac, Vranje, Niš, Čačak, Bajina Bašta, Valjevo, Ljig, Mali Zvornik, Kruševac, Aranđelovac, Vladičin Han, Užice, Smederevska Palanka, Novi Pazar, Vrnjačka Banja, Vlasotince, Subotica, Ada i Veliko Gradište.
Štrajkovi i protesti održani su u : metalskoj industriji, građevinskoj industriji, poljoprivredi, hemiji, nauci, putnoj privredi, obrazovanju, kulturi, tekstilnoj industriji i komunalnom sektoru.
Lista štrajkova:

 • 1. Fabrika Akumulatora – Sombor (200 radnika učestvovalo u štrajku)
 • 2. Samostalni sindikat putara Srbije – 26 putarskih preduzeća u štrajku (10.000 zaposlenih u štrajku)
 • 3. VSI – Veterinarski specijalistički institut – Šabac (22)
 • 4. Novitet – Novi Sad
 • 5. BD Agro – Dobanovci
 • 6. Centar za strana žita – Kragujevac (44)
 • 7. Rudari Zajača – Beograd (50)
 • 8. Jumko – Vranje (500)
 • 9. Srbijatrans – Niš (30)
 • 10. Cer – Čačak
 • 11. Samostalni sindikat građevinara Srbije – jednočasovni štrajk upozorenja (25.000 građevinskih radnika stupilo je u jednočasovni štrajk upozorenja u preduzećima širom Srbije)
 • 12. Izolacija – Beograd
 • 13. Projektomontaža – Beograd
 • 14. Ratko Mitrović – Beograd
 • 15. Elektroizgradnja – Bajina Bašta
 • 16. Valjevo put – Valjevo
 • 17. Granit Peščar – Ljig
 • 18. Ravnaja – Mali Zvornik
 • (Izolacija, Projektomontaža, Ratko Mitrović, Elektroizgradnja, Valjevo put, Granit Peščar, Ravnaja, ukupno 1.800 ranika je učestvovalo u štrajku)
 • 19. Kruševac put – Kruševac
 • 20. Trajal – Kruševac (1.631)
 • 21. Elektrporcelan – Aranđelovac (248)
 • 22. Betonjerka – Vladičin Han
 • 23. JKP Standard – Veliko Gradište (80)
 • 24. JKP Vodovod – Vlasotince (70)
 • 25. JKP Beli Izvor – Vrnjačka Banja (270)
 • 26. JKP Niskogradnja – Kragujevac (290)
 • 27. JKP Vodovod i kanalizacija – Novi Pazar (670)
 • 28. JKP Čistoća – Novi Pazar
 • 29. JKP Stan – Novi Sad (300)
 • 30. JKP Vodovod i kanalizacija – Novi Sad (700)
 • 31. JKP Mikulja – Smederevska Planaka (250)
 • 32. JKP Niskogradanja – Užice (180)
 • 33. Župa – Kruševac (27 radnika u štrajkuju glađu)
 • 34. Šumadija Des – Kragujevac (22)
 • 35. Rudnik Lece – Medveđa
 • 36. Litostroj Potisje – Ada
 • 37. Fap – Priboj (jedan radnik štrajkovao glađu)
 • 38. Pozorište na terazijama – Beograd
 • 39. Mlekara Subotica – Subotica
 • 40. Zastava Kovačica – Kragujevac (300)
 • 41. PKB – Beograd
 • 42. PIK - Zemun

 • Lista protesta:
 • 1. Zastava Oružje – Kragujevac – (1.000)
 • 2. Unija sindikata prosvetnih radnika
 • 3. Samostalni sindikat nauke Srbije (2.000)
 • 4. Elektronska industrija – Niš
 • 5. AD Tigar - Pirot
 • 6. Galenika - Beograd

ŠTRAJKOVI I PROTESTI U SRBIJI 2012.

27. decembar 2012  •    Opširnije

Od početka 2012. godine, u Srbiji je bilo 165 industrijskih akcija, od toga 103 štrajka i 60 protesta, u kojima je učestvovalo više od 100.000 zaposlenih.
Skoro svakodnevno u nekom gradu u Srbiji štrajkovali su radnici pojedinih preduzeća. Talas štrajkova koji je zahvatio Srbiju ove godine samo je odraz stanja u većini preduzeća.
U prva tri meseca 2012. godine bilo je 60 uličnih aktivnosti, od toga 38 štrajkova i 22 protesta, u kojima je učestvovalo 16.472 radnika, dok je u aprilu 2012. godine bilo 33 aktivnosti na ulici za ostvarivanje prava radnika i to: 16 štrajkova i 17 protesta, u kojima je učestvovalo 73.095 radnika.
Karakteristično je da se od aprila povećeva broj štrajkača zato što su u štrajku veliki sistemi. Najmasovniji su bili štrajkovi zdravstvenih radnika, u kojima je učestvovalo svih 264 zdravstvenih ustanova u Srbiji i 65.000 zaposlenih, a koje su podržali Samostalni sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti, Granski sindikat zaposlenih u zdravstvu i socijalnoj zaštiti "Nezavisnost", Sindikat medicinskih sestara i tehničara, Sindikat lekara i farmaceuta Srbije.
Po masovnosti su se izdvojili i poljoprivrednici iz Vojvodine i centralne Srbije, koji su svoje proteste organizovali u 80 mesta u Vojvodini i 27 mesta centralne Srbije.
U drugoj polovini godine broj štrajkova i radnika koji su u štrajku neznatno opada. Tako je u maju i junu bilo 22 industrijske akcije za ostvarivanje prava radnika i to: 15 štrajkova i sedam protesta, u kojima je učestvovalo više od 70.000 radnika, a u julu , avgustu i septembru bilo je 38 aktivnosti na ulici za ostvarivanje prava radnika i to: 24 štrajka i 14 protesta, u kojima je učestvovalo više od 50.000 radnika.
Krajem godine broj štrajkova je opao, tako da je u oktobru, novembru i decembru bilo 12 štrajkova.
Najveći broj štrajkova zabeležen je u prvom kvartalu 2012. godine, da bi krajem drugog i početkom trećeg kvartala, njihov broj neznatno opao.
U januaru, februaru, martu i aprilu bilo je prosečno od 10 do 15 štrajkova u toku meseca, da bi se od sredine godine taj broj smanjio na pet do 10 štrajkova mesečno.
Razlog opadanja broja štrajkova mogao bi se protumačiti činjenicom da su zaposleni svesni činjenice da u preduzećima koja posluju sa problemima teško mogu da ostvare povećenje zarada i da je tu više potrebna odgovarajuća poslovna politika i stav društvene zajednice nego protest zaposlenih.
Štrajkovi i protesti održani su na teritoriji cele Srbije. Neki od gradova u kojima su održani štrajkovi i protesti su: Beograd, Novi Sad, Kragujevac, Kruševac, Smederevo, Kraljevo, Valjevo, Kanjiža, Zrenjanin, Senta, Futog, Bor, Čačak, Ćuprija, Leskovac, Surdulica, Niš, Šid...

Štrajkovi i protesti održani su u delatnostima: uprave, medija (televizija, radio i novine), javnih i komunalnih delatnosti, energetici, institutima, predškolskom obrazovanju, proizvodnji oružja, poljoprivredi, proizvodnji hrane, farmaceutskoj industriji, industriji mašina i komponenata, tekstilu, zdravstvu, hemijskoj industriji, proizvoda od željeza i metala, proizvodnji železničkih vozila i dr.

Najčešći zahtevi štrajkača u 2012. godini bili su usmereni na: 1) isplatu zarada (koje su u nekim slučajevima kasnile mesecima, pa i godinama), toplog obroka, prevoza, overu zdravstvenih knjižica, uplatu doprinosa (za penziono, zdravstveno osiguranje i osiguranje za slučaj nezaposlenosti), povezivanje radnog staža, jubilarnih nagrada, regresa, dnevnica;
2) pokretanje proizvodnje, raskid privatizacija, poštovanje potpisanih kupoprodajnih ugovora; poštovanje potpisanih dokumenata sa poslodavcima;
3) potpisivanje posebnih kolektivnih ugovora, izradu i poštovanje socijalnih programa; 4) isplatu zarada prema izvršnim sudskim presudama;
5) sve lošiji materijalni položaj;
6) zaustavljanje nezakonite i nelegalne prodaje imovine preduzeća, smenu direktora...

Štrajkovi u 2012. godini obuhvatali su znatno veći broj radnika i bili su znatno masovniji od onih u 2010. i 2011. godini.
U 2010. godini u Srbiji je bilo 107 štrajkova, u kojima je učestvovalo oko 26.000 zaposlenih. U 2011. godini bilo je 60 štrajkova u kojima je učestvovalo više od 60.000 zaposlenih. Štrajkovi su bili organizovani u 53 preduzeća, u 21 gradu, a bilo je i granskih štrajkova, koje su organizovali sindikat obrazovanja, policije, zdravstva i socijalne zaštite, kulture, poljoprivrede, javnih/komunalnih delatnosti i metalskog sektora.

LISTA ŠTRAJKOVA U 2012. GODINI:

 • 1. FORUM BEOGRADSKIH OSNOVNIH ŠKOLA
 • 2. TV “MOZAIK” – NOVI SAD
 • 3. BALET SRPSKOG NARODNOG POZORIŠTA – NOVI SAD
 • 4. JKP „GRADSKO ZELENILO”
 • 5. JKP „ČISTOĆA”
 • 6. “GOŠA” - SMEDEREVSKA PALANKA
 • 7. ZAPOSLENI U VRTIĆU U BELOJ PALANCI
 • 8. “MINEL INFO”
 • 9. “METALKA MAJUR” – JAGODINA
 • 10. „KRUŠIK AKUMULATORI” - VALJEVO
 • 11. SINDIKAT ZDRAVSTVA
 • 12. “BUDUĆNOST” – ZRENJANIN
 • 13. “21. OKTOBAR” – KRAGUJEVAC
 • 14. “EI NIŠ” - NIŠ
 • 15. FABRIKA OBOJENIH METALA (FOM)- PROKUPLJE
 • 16. “MINEL TRAFO” - MLADENOVAC
 • 17. “SIGMA” - SUBOTICA
 • 18. JKP “ČISTOĆA” – NOVI PAZAR
 • 19. “ELEKTROIZGRADNJA” – BAJINA BAŠTA
 • 20. “FAM FARMA” – KRUŠEVAC
 • 21. NIŠKI AERODROM – NIŠ
 • 22. JKP “VODOVOD” – NOVI PAZAR
 • 23. “KRUŠEVAC PUT” – KRUŠEVAC
 • 24. TRGOVINSKO PREDUZEĆE “SRBIJA” – KRAGUJEVAC
 • 25. ŠTRAJK I PROTESTI RADNIKA U NEKOLIKO NIŠKIH PREDUZEĆA (“SRBIJATRANS”, ELEKTRONSKA INDUSTRIJA, MAŠINSKA INDUSTRIJA) – NIŠ
 • 26. VALJAONICA BAKRA – SEVOJNO
 • 27. “VOJVODINA PUT” – ZRENJANIN
 • 28. INSTITUT ZA KROMPIR – LUČANI
 • 29. “DUNAV GRUPA AGREGATI” – NOVI SAD
 • 30. “FIJAT” – KRAGUJEVAC
 • 31. NIŠKA PIVARA – NIŠ
 • 32. “ATELJE 2012” – BEOGRAD
 • 33. “AUTOSAOBRAĆAJ” – KRAGUJEVAC
 • 34. GRANSKI SINDIKAT ZDRAVSTVA, SINDIKAT LEKARA I FARMACEUTA
 • 35. JKP “PUT” – BEOGRAD
 • 36. “PARTIZAN PUT” – NOVI SAD
 • 37. “NEOBUS” – VOJVODINA
 • 38. “INTERKOP” – VOJVODINA
 • 39. “ŠUMADIJA DES” – KRAGUJEVAC
 • 40. “EKONOMIST” – BEOGRAD
 • 41. FABRIKA VAGONA - KRALJEVO
 • 42. “NEGA KOLA” – BEOGRAD
 • 43. “JUMKO” – VRANJE
 • 44. TV “ČAČAK” – ČAČAK
 • 45. “NOVITET” – NOVI SAD
 • 46. “RATKO MITROVIĆ” – KRAGUJEVAC
 • 47. DOM ZDRAVLJA – NIŠ
 • 48. KLINIČKI CENTAR – NIŠ
 • 49. “GRAĐEVINAR” – NIŠ
 • 50. “SRBIJA TRANS” - NIŠ
 • 51. GEOLOŠKI INSTITUT SRBIJE – BEOGRAD
 • 52. “GLUTIN” – PADINSKA SKELA
 • 53. “ŽELVOZ” – SMEDEREVO
 • 54. HI “ŽUPA” – KRUŠEVAC
 • 55. RADIO “ČAČAK” – ČAČAK
 • 56. ZAVOD ZA JAVNO ZDRAVLJE – VRANJE
 • 57. “PARTNERS PES” – SURDULICA
 • 58. CENTAR ZA STRANA ŽITA – KRAGUJEVAC
 • 59. POLJOPRIVREDNICI – ODŽACI
 • 60. ABC FUD, “RUSKI KRSTUR” – SUBOTICA
 • 61. JP “ŠTAMPA, RADIO I FILM” – BOR
 • 62. PREDŠKOLSKA USTANOVA – “DEČIJA RADOST” – ĆUPRIJA
 • 63. DOO “ASKO VIDAK” – FUTOG
 • 64. “INTE3RLEMIND” – LESKOVAC
 • 65. ZDRAVSTVENI CENTAR – KNJAŽEVAC
 • 66. “MELAD SISTEMI” – KRAGUJEVAC
 • 67. AD “SVETLOST” – KRAGUJEVAC
 • 68. REHABILITACIONI CENTAR “ZLATAR” – NOVA VAROŠ
 • 69. TERMOELEKTRANA “NIKOLA TESLA” – OBRENOVAC
 • 70. APO “FEŠN SISTEM” – SONTI
 • 71. “VALJEVO PUT” – VALJEVO
 • 72. “MLIN” KANJIŽA – KANJIŽA
 • 73. “NAVIP” – ZEMUN
 • 74. PORESKA UPRAVA SRBIJE – REPUBLIČKI ODBOR SINDIKATA UPRAVE SRBIJE
 • 75. GRADSKA UPRAVA GRADA NOVOG SADA
 • 76. GRADSKA I OPŠTINSKA UPRAVA NIŠ
 • 77. SAMOSTALNI SINDIKAT JAVNIH I KOMUNALNIH PREDUZEĆA – SUBOTICA
 • 78. “SREM” – ŠID
 • 79. “INTERGRADNA GROUP” - ZRENJANIN
 • 80. ABS “MINEL FEPO” – ZRENJANIN
 • 81. “14. OKTOBAR” – KRUŠEVAC
 • 82. ELEKTROPROIZVODNJA – BAJINA BAŠTA
 • 83. ZAVOD ZA STOMATOLOGIJU - KRAGUJEVAC
 • 84. “BOŽO TOMIĆ” – ČAČAK
 • 85. TAKSISTI – KRAGUJEVAC
 • 86. TEKSTILNI KOMBINAT “RAŠKA” – NOVI PAZAR
 • 87. IP “PROSVETA” – BEOGRAD
 • 88. GRADSKI CENTAR ZA SOCIJALNI RAD
 • 89. BRODOGRADILIŠTE “BEGEJ”
 • 90. “NISAL” – NIŠ
 • 91. “AGROKOMBINAT” – SUBOTICA
 • 92. POLJOPRIVREDNI KOMBINAT “POREČJE” – LESKOVAC
 • 93. SINDIKAT “NAFTAGASA”
 • 94. “JUGOREMEDIJA” – ZRENJANIN
 • 95. “SLAP GRUPA” – ČAČAK
 • 96. “POBEDA PROMET” – ĆUPRIJA
 • 97. SCT I CG “MONTAŽA”
 • 98. NOVOSADSKA MLEKARA – NOVI SAD
 • 99. ”FIAZ ZAŠTITA” - PROKUPLJE
 • 100.”LETEKS” - LESKOVAC
 • 101.”MAGNOHROM” – KRALJEVO
 • 102. FABRIKA OBUĆE “RAS” – NOVI PAZAR
 • 103. „AGROŽIV” – NOVI SAD